VinuMundi

Een verhaal dat begon in 1385. Een historische link met de Chianti Classico-regio. Een plek waar traditie en innovatie in perfecte harmonie naast elkaar bestaan. Antinori familie wijnmakerij die het verleden, heden en toekomst onthult.

Wie in Italië ‘wijn’ zegt, zegt ‘Antinori’! Deze familie maakt al meer dan zes eeuwen wijn. Met respect voor tradities van het Toscaanse land houden al 26 opeenvolgende generaties Antinori zich persoonlijk hiermee bezig. Onder het familiemotto ‘Te Duce Proficio’ (onder uw leiding ga ik voorwaarts) leverden de Antinori’s hun strijd voor kwaliteitsverbetering van Italiaanse wijnen en nu staan zij te boek als een gedreven producent die Italië de weg wees naar vernieuwing. Het is het oog voor traditie en innovatie die het huis Antinori heeft gemaakt tot wat het nu is: de top van Italië. De afgelopen jaren heeft de familie veel geïnvesteerd in eigen wijngoederen in Toscane, het naburige Umbrië en in andere delen van Italië. Altijd met de doelstelling om een nog hogere
kwaliteit wijn te kunnen leveren en het bedrijf gezond door te geven aan een volgende generatie.

Het landgoed Pèppoli ligt 5 kilometer ten noordoosten van het landgoed Tenuta Tignanello met een totale oppervlakte van 100 hectare (247 hectare), waarvan 50 hectare beplant met wijngaarden en is de thuisbasis van Peppoli Chianti Classico DOCG.
Het Pèppoli-landgoed heeft een lange traditie in het produceren van Pèppoli Extra Virgin Olive Oil en Pèppoli Rode wijnazijn, gemaakt door Pèppoli-wijn op traditionele wijze in azijn te transformeren.
Ondanks de ongewone oostelijke / noordoostelijke blootstelling van de wijngaarden, is het microklimaat ideaal. De kleine omliggende vallei houdt het gebied warm en beschermd en de grindachtige grond is rijk aan mineralen die de Sangiovese-druif een levendig fruitig karakter geven.

De wijngaarden van Pèppoli worden voornamelijk geplant in Sangiovese met een klein percentage complementaire variëteiten zoals Merlot, Syrah en Malvasia.
Het landgoed Tenuta Tignanello ligt in het hart van de Chianti Classico, in de zacht glooiende heuvels tussen de valleien van de rivier de Greve en de Pesa. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 319 hectare (788 hectare), waarvan 127 (313 hectare) zijn gewijd aan wijnstokken.
De 127 hectare wijngaarden van Tenuta Tignanello is verdeeld in kleinere afzonderlijke percelen, waaronder de Tignanello-wijngaard.
De bodems, afkomstig uit de Plioceen-periode, zijn rijk aan kalkhoudend gesteente en mergel en bevinden zich op een hoogte van 350 – 400 meter boven zeeniveau (1148 – 1312 voet) met aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht; al deze factoren samen geven de druiven hun unieke kenmerken.
De geteelde druivenrassen zijn onder meer de inheemse Sangiovese en niet-traditionele variëteiten van Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc die de onderscheidende kenmerken van het gebied volledig tot uitdrukking kunnen brengen.