VinuMundi

De charme van de geschiedenis in een fles

In de zomer van 1979 trad de 25-jarige agronoom Renzo Cotarella toe tot Castello della Sala. Het werk begon onmiddellijk aan een ambitieus project: een witte wijn maken die in de loop van de tijd kan rijpen en verbeteren. Hij begon te experimenteren met Chardonnay en de interessante kwaliteiten van Grechetto te bestuderen, een variëteit die in staat is de wijnaroma’s en -aroma’s te geven die kenmerkend zijn voor het territorium en de typiciteit, of alle onderscheidende kenmerken van de rassen- en geografische herkomst van de wijn. Zijn streven om een wijn te maken die opviel door zijn karakter en persoonlijkheid werd een obsessie.

Na een aantal teleurstellende jaren van vallen en opstaan, produceerde de vintage uit 1985 de eerste echte Cervaro della Sala: een van de eerste Italiaanse wijnen die malolactische gisting en veroudering in barriques ondergingen.

Muffato Della Sala, geproduceerd door Antinori in het Umbrische landgoed van Castello della Sala, is een ongeëvenaarde zintuiglijke ervaring!
De bijzonderheid ligt in de verfijning, omdat, hoewel het waar is dat elke wijn is een stand-alone product, de naam van de Marchese Antinori bedrijf wordt gerealiseerd alleen onder bijzondere klimatologische omstandigheden, waarbij de juiste balans tussen vocht en warmte maakt het mogelijk de vorming van Botrytis Cinerea: een nobele vorm die geleidelijk aan de bessen kleeft, hun zuur maakt en alleen zoetheid achterlaat.

De wijngaarden van Grechetto, Drupeggio, Traminer en Riesling staan op een oppervlakte van 160 hectare op 200-400 meter boven de zeespiegel, zinken van de wortels in een kleigrond rijk aan fossielen uit het Plioceen, sedimentaire en vulkanische oorsprong.
Het eerste prototype van deze goddelijke nectar dateert uit 1971; Muffato Abboccato genaamd de kamer en het was een traditioneel gemengd druif mix, zoals Procanino (kloon van het Umbrische Trebbiano) en Grechetto. Pas later werd besloten om de teelt van Orvieto uit te breiden, ze te integreren met de Sauvignon en Semillon, meer geschikt is voor botrytization.

Sauv. Blanc, Grechetto, Sémillon, Traminer und Riesling