VinuMundi

Een symbool van de band van de familie met zijn voorouderlijk land

De familie Antinori is eigenaar van dit 1000 ha grote landgoed nabij de Middellandse Zee. Een groot deel van het domein bestaat uit bos, landerijen en een prachtige paardenstoeterij.
Aan de oorsprong werd het landhuis van Guado Al Tasso voornamelijk gebruikt als uitvalsbasis voor de jacht en om te genieten van een koele bries tijdens de warme zomers in
Toscane.
Op vandaag staat Guado Al Tasso voornamelijk bekend voor zijn grootse wijnen. De wijngaarden worden enerzijds omarmd door de heuvels van Bolgheri waar ze genieten van een kleigrond vol met stenen en lopen anderzijds uit in eerder zanderige bodems richting de Middellandse Zee. De rode wijnen worden gemaakt op basis van de typische Bordelese druiven. Na de handmatige oogst wordt druif per druif gecontroleerd om een optimale kwaliteit te bekomen. Vervolgens rijpen ze op nieuwe eiken vaten om tot een uitzonderlijk eindresultaat te komen.

Een gebied, dat van Guado al Tasso, gekenmerkt door het Bolgheri-amfitheater, een reeks heuvels die de vlakte omsluiten met uitzicht op de zee, in staat om een uniek microklimaat te creëren, met grote temperatuurbereiken. De wijngaarden van Guado al Tasso bevinden zich aan de voet van het amfitheater en ‘s nachts stroomt de koude lucht uit de heuvels naar beneden om de rijen wijnstokken te koelen. Deze bijzondere klimatologische omstandigheden geven de druiven een sterk aroma en garanderen een perfecte rijping van de druiven.

Het landgoed Guado al Tasso ligt in het kleine maar prestigieuze DOC Bolgheri, aan de kust van de hogere Maremma, ongeveer honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Deze appellatie heeft een relatief recente geschiedenis, DOC Bolgheri werd in 1995 goedgekeurd en is sindsdien een internationaal erkend referentiepunt geworden voor de Italiaanse en internationale wijnbereidingsarena.

Het landgoed beslaat een oppervlakte van 320 hectare beplant met wijnstokken, gelegen in een prachtige vlakte omringd door glooiende heuvels bekend als het “Bolgheri-amfitheater” vanwege zijn bijzondere vorm.

De wijngaarden worden geplant op Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot en Vermentino. De nabijgelegen zee biedt een mild klimaat met constante wind die de zomerhitte vermindert en ruw winterweer verlicht, waardoor een heldere hemel en een hoge blootstelling aan zonlicht wordt gehandhaafd.
Alluviale oorsprong, bodems variëren van zandklei tot silty-klei en in sommige gebieden goede aanwezigheid van zeer fijn grind genaamd Scheletro (ook bekend als agglomeraat uit Bolgheri).

55% Cab. Sauv., 30% Merlot, 15% Syrah

62% Cab. Sauv., 18% Merlot, 18% Cab. Franc & 2% Petit Verdot