VinuMundi ecologisch

Het wijngebied Bardolino bevindt zich tussen de oostelijke oever van het Gardameer en de moreneheuvels, in een typisch mediterraans landschap.

Het wijngebied van Bardolino ligt tussen de oostelijke oever van het Gardameer en de moreneuken, in een typisch mediterraan landschap. Het unieke milde klimaat is perfect voor de groei van olijven en wijnstokken. Dit specifieke gebied is ontstaan uit de diepe groeven die duizenden jaren geleden zijn gesneden door de afdaling van de gletsjers.

Het is binnen deze perfecte setting voor de productie van wijn dat Benazzoli zijn 28 hectare wijngaarden heeft.
Het land, voornamelijk stenig, is licht en heeft een goede afwatering die de wijn delicate en fruitige tonen geeft.
Hier komen twee van de belangrijkste inheemse wijnstokken Corvina en Rondinella vandaan, die onze typische Bardolino, Chiaretto en Chiaretto Spumante Brut-wijnen vormen.
In 2006 werden de dochters Claudia en Giulia, gekwalificeerd in oenologie en landbouw, onderdeel van
het bedrijf. In 2009 richtten ze de nieuwe bedrijfsnaam “Benazzoli” op. De filosofie van de dochters is om de
smaak van het land waar ze vandaan kwamen in de wijnen na te bootsen, trouw te blijven aan traditie en
opgedane kennis.

Bardolino is een lichtrode wijn gemaakt aan de oostelijke oever van het Gardameer, in de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De DOC-titel werd verleend in 1968.

Wijnen gemaakt in de originele, traditionele wijngaardgebieden, dicht bij het stadje Bardolino aan het meer, worden aangeduid als Classico. De iets robuustere, sterkere Bardolino Superiore-wijnen kregen in 2001 een onafhankelijke DOCG-status.

Bardolino (en inderdaad Valpolicella) wijnen zijn in de loop der jaren veel vergeleken met Beaujolais. Dit werd benadrukt toen Bardolino Novello in 1987 werd geïntroduceerd als antwoord op de nouveau-wijnen van Beaujolais. Veel andere Italiaanse DOC’s waren op dat moment ook begonnen met het produceren van novello-wijnen.

De wijngaarden van Bardolino liggen aan de oostelijke oever van het Gardameer, onder de uitlopers van de Alpen die doorlopen tot in Trentino-Alto Adige. Het klimaat is hier begrijpelijkerwijs fris. Meer wind en koele berglucht waait respectievelijk over het gebied vanuit het westen en noorden.

Het meer matigt ook enigszins de temperatuurvariaties en reflecteert zonlicht terug op de hoger gelegen wijngaarden. Dit helpt het fruit om volledige fenolische rijpheid te bereiken in de loop van het groeiseizoen. Deze combinatie van koele temperaturen en felle zon is verantwoordelijk voor het benadrukken van de heldere, fruitige kwaliteiten van Bardolino-wijnen.