VinuMundi

Dit zijn wijnen die tientallen jaren meegaan - zo niet eeuwen.

Biondi Santi is een van de meest aansprekende producenten van de Brunello wijn. Biondi Santi is al meer dan 150 jaar een van de meest toonaangevende wijnproducenten uit Toscane.
De Tenuta Greppo Brunello di Montalcino Annata van Biondi Santi is het resultaat van 150 jaar onderzoek en verbetering van de Sangiovese Grosso druiven, die zijn geselecteerd van de druivenranken van de Greppo wijngaard.

De kwaliteit van de wijnen van Biondi Santi is zo hoog dat zelfs de Brunello uit 1891 (103 jaar oud) werd beoordeeld met 10 punten, de hoogste waardering.
Het huidige productieniveau overschrijdt zelden 80.000 flessen, inclusief ongeveer 10.000 flessen riserva.

De druivenoogst wordt volledig met de hand uitgevoerd en begint meestal midden september. De druiven zijn gedragen in manden aan het einde van
de rij wijnstokken, waar een groep druivenplukkers de druiven selecteert, stuk voor stuk, met als enige de allerbeste om naar de productie van de
toekomstige Brunello te gaan.

Tegenwoordig is Toscane een van de meest beroemde en productieve wijnregio's overal in Europa.

Toscane is de meest blijvende beroemdheid van alle Italiaanse wijngebieden, dankzij de romantische glamour van de eindeloze glooiende heuvels, met cipressen omzoomde landwegen en dorpjes op de heuvels. Maar zelfs zonder dit alles, alleen beoordeeld op de verdiensten van zijn wijnen, staat Toscane hoog, zijn reputatie gebaseerd op iconische wijnen als Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.

De wijngaarden produceren een scala aan internationaal erkende wijnen in verschillende stijlen. Deze gaan veel verder dan de bekende rode wijnen en omvatten droge witte wijnen zoals Vernaccia di San Gimignano en zoete wijnen zowel witte (Vin Santo) als rode (Elba Aleatico Passito). De topwijnen van de regio worden officieel erkend en beschermd door een reeks DOC- en DOCG-titels. Zie Italiaanse wijnetiketten.

Ongetwijfeld de belangrijkste van alle Italiaanse wijndruiven, is Sangiovese de steunpilaar in bijna alle toprood van Toscane. Zijn lange geschiedenis en brede regionale distributie betekent dat het verschillende namen heeft verworven. In Montalcino heet het Brunello, vanwaar Brunello di Montalcino. In Montepulciano staat het bekend als Prugnolo Gentile. Onder de naam Morellino is het de druif die wordt gebruikt om Morellino di Scansano te maken. Sangiovese komt ook voor in Chianti, waar het wordt vergezeld door kleine hoeveelheden Canaiolo en Colorino, evenals toenemende hoeveelheden Cabernet Sauvignon en Merlot.