VinuMundi ecologisch organisch biodynamisch

Een producent met een doel, een stem te geven aan Cannonau.

Meer dan dertig jaar geleden kochten Giuseppe en Grazia hun eerste hectare wijngaard en cultiveerden het samen met hun drie kinderen. En godzijdank zijn zowel het wijnhuis als het gezin in de loop der jaren gegroeid.
Mamoiada is een klein Sardijns dorp gelegen in het hart van de Barbagia, vooral bekend om de traditionele Mamuthones-maskers, die een belangrijk cultureel erfgoed vertegenwoordigen. De traditie van de maskerades, die al duizenden jaren is bewaard, is geworteld in de heilige rituelen van de oude lokale bevolking van Mamoiada en wordt nog steeds uitgevoerd.
In het gebied van Mamoiada heeft de wijnmakerij Sedilesu vijftien hectare wijngaarden die voornamelijk worden verbouwd met Cannonau-wijnstokken die zijn getraind met de alberello-techniek (bush vine). Slechts een klein deel, 5% van het wijnbouwgebied, wordt verbouwd met een witte druivensoort genaamd “Granazza”.

De bodem van Sardinie is rijk aan kalium, met een goede fosforvruchtbaarheid en arm aan stikstof.

Het grondgebied van Mamoiada en in het bijzonder de bodems van onze wijngaarden zijn voornamelijk samengesteld uitvervallen graniet (als gevolg van corrosieprocessen) met kleinehoeveelheden klei en humus. Ze zijn rijk aan kalium, met een goede fosforvruchtbaarheid en arm aan stikstof.
Onze wijn wordt verbouwd in twee verschillende gebieden van Mamoiada, Muruzzone en Garanunele, beide gelegen op een gemiddelde hoogte van 600 meter boven de zeespiegel. Een derde van het hele teeltareaal is bedekt met meer dan 50 jaar oude planten, waarvan één wijngaard in het bijzonder 100 jaar oud is. De wijnstokken worden getraind door de alberellotechniek (bush-wijnstokken).
Het snoeien in de winter gebeurt volledig met de hand, waardoor een gemiddeld aantal van 7-9 knoppen per plant overblijft. De wijngaarden zijn twee keer per jaar geploegd,
de heuvels zijn nog steeds traditioneel geploegd door een ossenoverspanning en door handmatig schoffelen.