VinuMundi ecologisch organisch

"Marangona" verwijst naar de naam van een bel die werd gebeld om het einde van de werkdag aan te duiden.

Er zijn maar weinig producenten van geweldige Lugana, veel van de wijnen worden gedronken door toeristen, maar het kan uitstekend zijn, met smaken van amandel, kruiden en abrikoos, levendig en onderscheidend. (Veel Luganas worden gecompromitteerd door de overduidelijke toevoeging van resterende zoetheid om de natuurlijke zuurgraad van de druif in evenwicht te brengen. Ik denk niet dat dit een goed idee is en het wordt zeker niet gevonden in deze heerlijke Lugana van het landgoed Marangona.)

Eén keer ruiken en je waant je in een bloeiende boomgaard. De Marangona 2017 brengt je in vervoering met verleidelijk ruikende wilde bloemen en de geur van kruiden en rijpe vruchten.
Deze wijn is zo helder dat hij een stralend licht lijkt te verspreiden. Proeven van de Marangona is ook geen geseling: steenvruchten zoals witte perzik en nectarines wisselen af met minerale
toetsen. Frisse en zure tonen zorgen voor een mooie dialoog met meer romige smaken.

Lugana-wijn was een witte wijn van oude oorsprong, maar bijna onbekend buiten het kleine productiegebied.

Het is niet meer dan 15-20 jaar geleden ontdekt door wijnliefhebbers en wordt nu steeds populairder, zowel in Italië als in het buitenland. Het producerende gebied van Lugana ligt aan de zuidkust van het Gardameer, op de grens tussen twee regio’s en twee provincies: Lombardia en Veneto, Brescia en Verona.

Lugana wordt voornamelijk gemaakt met een lokale druivensoort genaamd Turbiana, een druif met onduidelijke orgels. Het is altijd beschouwd als een kloon van Trebbiano di Soave, maar recentelijk heeft een DNA-test op Turbiana vine van de Universiteit van Milaan aangetoond dat het feitelijk noch genetisch gerelateerd is aan Trebbiano di Soave, noch aan Verdicchio zoals anderen geloofden.

De hele kust van het Gardameer wordt al sinds de prehistorie bewoond. In de Romeinse tijd werden prachtige villa’s gebouwd op panoramische plekken. In Sirmione bevindt zich het grootste archeologische gebied van Noord-Italië. Ze zijn de overblijfselen van een enorme villa waarvan wordt aangenomen dat het een van de beroemde Romeinse dichter Catullus is, die de witte wijnen van het Gardameer in zijn gedichten prees. De vruchtbare grond en de overvloed aan water werden benut voor de productie van granen, olijfolie en wijn. Turbiana moet een druivenras zijn dat door lokale telers door de eeuwen heen is geselecteerd om zich perfect aan te passen aan het specifieke terroir van de mainain-heuvels rond de zuidelijke kust van het Gardameer, rijk aan klei en grind.

De wijn geproduceerd in het historische wijnproducerende gebied van Lugana werd in 1967 geregistreerd als een DOC (Italiaans kwaliteitslabel), een van de eerste die door de Italiaanse wijnwetgeving werd beschermd. Volgens de DOC-productieregels kan een wijn Lugana worden geëtiketteerd als deze wordt geproduceerd met ten minste 90% van de Trebbiano di Lugana (Turbiana) -druiven die worden geteeld in het geregistreerde wijngebied van Lugana. Minimaal alcoholgehalte moet minimaal 10,5% zijn, zelfs als de kwaliteit Lugana DOC zelden lager is dan 12%