VinuMundi

"Paolo Cottini" is de merknaam waarmee Paolo en Sara hun persoonlijke identiteit willen verbinden met de wijnen die ze produceren.

Het wijnhuis is een nieuwe “wijnrealiteit”, maar de familie van Paolo Cottini is al lang verbonden aan deze passie; dit is in feite de derde generatie die betrokken is bij Silvano, de vader van Paolo, die zijn zoon de kunst leert om kwaliteitswijn te produceren.

Het wijnhuis ligt in het hart van Valpolicella, precies in Castelrotto, een klein middeleeuws dorp in de gemeente San Pietro in Cariano, op de top van een heuvel. Het kasteel, dat de naam aan het dorp geeft, is vernietigd, maar de muren, op het hoogste punt van de heuvel gebleven, zijn nog steeds het symbool van koninklijke waardigheid en getuigenis van zijn militaire functie.

De wijngaarden bevinden zich in twee delen van de historische Valpolicella, in de Negrar-vallei, precies in Ca ‘del Gallo, op een hoogte van ongeveer 580 meter. op het zuidwesten en het Valgatara-gebied, op een hoogte van ongeveer 250 meter. op het zuidoosten. Deze beslissende differentiatie in topografie en hoogte leidt tot kwaliteitsdruiven met onderscheidende en unieke karakters die, gecombineerd in verschillende verhoudingen, onze wijnen tot leven brengen.

Valpolicella is het beroemdste rode wijndistrict in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië

De beroemdste wijn van Verona is zonder twijfel de Valpolicella, diep geworteld in de geschiedenis en traditie van de stad en het grondgebied. Valpolicella is een belangrijk wijnproducerend gebied sinds de Romeinse tijd en de druivenrassen die daar worden geteeld, zijn zo geworteld in het land dat moeilijk ergens anders te telen is.
De standaard Valpolicella is een eenvoudige, alledaagse wijn, maar toch elegant en gemakkelijk te combineren met eten. De belangrijkste kenmerken zijn de fruitigheid, met name de tonen van kersen, en de balans balanceert de zuurgraad. Valpolicella is de meest voorkomende wijn die u vindt in Verona osterias (traditioneel restaurant) en wijnbars.

In Valpolicella wordt het ook geproduceerd de Amarone, de “koning” van Verona-wijnen. De laatste jaren is Amarone een van de meest gewaardeerde Italiaanse topwijnen geworden, samen met Barolo, Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano. Amarone is een heel speciale wijn, gemaakt met een unieke wijnbereidingstechniek. Geselecteerde Valpolicella-druiven worden na de oogst vier maanden gedroogd en vervolgens geperst en gefermenteerd. De resulterende wijn wordt vervolgens minimaal twee jaar in vaten gerijpt. Tijdens herfstwijntours is het mogelijk om de drogende hokken van wijnhuizen te bezoeken waar duizenden trossen op rekken en kratten worden gelegd die boven op elkaar zijn gestapeld tot aan het plafond. De geur is heerlijk.
Amarone is een gestructureerde, krachtige maar toch elegante en soepele wijn, met een hoog alcoholgehalte (ongeveer 15-16) en een prachtige complexiteit. Een echte “meditatie” wijn.

Het productiegebied van Valpolicella groeide in de late jaren 1960 toen het de DOC-status kreeg, resulterend in een dramatische wip van kwaliteit en kwantiteit die ongeveer 40 jaar duurde. De prijzen die door Valpolicella-wijnen werden gehaald, bereikten hun dieptepunt in de jaren 1970 en 1980, toen de lage prijs die per kilo druiven werd betaald ertoe leidde dat meer op kwaliteit gerichte producenten, met name in de fijnere Classico- en Valpantena-zones, hun wijnstokken helemaal verlieten. Dit verhoogde het percentage Valpolicella dat uit de armere locaties kwam, en de neerwaartse spiraal ging door, maar werd gestopt door een plotselinge piek van interesse in Amarone della Valpolicella in de jaren negentig.