VinuMundi

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is ongeveer 50 jaar voor Gattinara "Pietro".

Paride Iaretti is ongetwijfeld een van de beste producenten van Coste della Sesia, dat gebied tussen Biella en Vercelli wiens speerpunt de stad Gattinara.

Dit kleine maar belangrijke producent, die zijn vader Peter’s passie heeft geërfd, blijkt jaar na jaar dat ze een ideale locatie, het beste gebruik van wat de traditie gaf hem en het toevoegen van zijn ervaring en kennis had ondernomen om een reeks te maken echt uitstekende producten.

De diamant tip is, natuurlijk, de Gattinara Pietro. Deze wijn is het symbool van puur genieten, een perfecte metgezel aan de tafel, met een absoluut aantrekkelijke prijs. Het is een geweldige wijnen die heel goed het karakter van het gebied en Nebbiolo uitdrukken.

Rotsachtige en overvloedige mineralen van ijzer die de typische roodachtige kleur geven aan de inheemse rots

Gattinara is een rode Italiaanse wijn met DOCG-status geproduceerd uit Nebbiolo-druiven die worden geteeld binnen de grenzen van de gemeente Gattinara, gelegen in de heuvels in het noorden van de provincie Vercelli, ten noordwesten van Novara in de regio Piëmont. Het kreeg de DOC-status in 1967 en ontving zijn DOCG-classificatie in 1990.

Alles in Gattinara is microscopisch klein, van de kleine wijngaarden tot de wijngaarden in het dorp. Het land in Alto Piemonte is altijd van de boeren geweest. Zoals bij alle wijnen, wordt de smaak van de wijn rechtstreeks beïnvloed door de bodemeigenschappen. De wortels van de Gattinara Nebbiolo-wijnstokken liggen in vulkanische bodems van een supervulkaan die 250-300 miljoen jaar geleden actief was en de krater meer dan 20 km lang. De grond is rijk aan ijzer. De Gattinara-smaak is strakker, mineraal en heeft fijnere aroma’s dan de nabijgelegen Ghemme Nebbiolos en wat dat betreft de nebbiolos van de Langhe.

De wijn is voornamelijk gemaakt van de Nebbiolo-druivensoort, die minimaal 90% van de wijn moet uitmaken en mag worden gemengd met maximaal 10% Bonarda di Gattinara en niet meer dan 4% Vespolina. De wijn rijpt 1 jaar of twee jaar in eiken vaten als het een riserva is, met nog eens twee jaar rijping op de fles. De Oxford Companion to Wine beweert dat wijn uit Vercelli-heuvels op de westelijke oever van de Sesia-rivier en de heuvels van Novara in staat is rivalen te produceren tegen Barolo en Barbaresco, en is in de geschiedenis van Piemonte soms meer bewonderd dan Barolo vanwege zijn lange levensduur.