VinuMundi ecologisch

De wijngaarden van Picollo Ernesto liggen op ongeveer 260 meter boven de zeespiegel in Rovereto di Gavi.

In dit gebied, honderden jaren geleden, werd de teelt van wijnstokken met “Cortese” druiven gestart, met de productie van witte wijn van goede kwaliteit. Aanvankelijk werd de Cortese-druivewijn voornamelijk gedronken in de restaurants van de Ligurische “Riviera”, maar al snel werd het bekend in heel Italië.

De wijngaarden van Picollo, dankzij de liefde van de eigenaars voor hun werk en de inspanningen van drie generaties, hebben de droom van hun oprichter (Lorenzo Picollo) gerealiseerd en hebben met veel opofferingen hun wijnkelders kunnen moderniseren door ze uit te rusten met roestvrij staal vaten op gecontroleerde temperatuur en een bottelmachine.

De hele productiecyclus vindt plaats volgens de oude traditie en de vaste overtuiging dat goede wijn alleen uit uitstekende druiven komt. Momenteel heeft de boerderij ongeveer zeven hectare wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 25/30 jaar, voornamelijk blootgesteld aan woorden in het zuiden en de mogelijkheid om verder te worden vergroot. De teelt van de wijngaarden wordt uitgevoerd volgens traditionele methoden,
zonder gebruik van herbiciden.

Gavi DOCG is één van Italië´s eerste echt bekende merken naast Barolo en Chianti en één van Italië´s meest bekende witte wijnen.

De Cortese di Gavi is een Italiaanse witte wijn, een tafelwijn afkomstig uit de fameuse Piemont-regio. Deze wijn beschikt over een DOCG herkomstbenaming. Deze heeft ze op 10 augustus 1998 gekregen na haar DOC erkenning op 26 juni 1974.

Enkel een paar wijngaarden beschikken over de DOCG herkomstbenaming Gavi di Gavi. Deze wijngaarden bevinden zich in de provincie Alessandria en omvatten 11 gemeentes van de regio met een oppervlakte van 984,30 hectares. De Gavi bestaat ook als schuimend wijn. Hij wordt enkel geproduceerd op basis van Cortese-druiven. De oorsprong van de Gavi is terug te vinden in de 18de eeuw, meer precies in 1798. Er zijn namelijk getuigenissen teruggevonden in de ampelografie van de graaf Nuvolone, geschreven in dit jaar. Het is ook in deze periode dat de Gavi-wijn voor de eerste keer werd aanbevolen.

De Gavi-wijn vertoont een mooie hooi-gele kleur. Wat de neus betreft is de Gavi-wijn erg verfijnd. De Gavi-wijn zorgt ook voor frisheid in de mond met veel harmonie.

De Gavi bestaat in 3 soorten en begeleidt perfect gesofisticeerde gerechten zoals koude voorgerechten met pepers en asjovis of vleesschotels. Van deze wijn kunt u ook genieten met visschotels, gebraden, vis-risotto’s of zeevruchtenschotels. De Gavi wordt vaak begeleid door een typisch gerecht : de tajarin met truffels samen met Parmezaanse kaas geserveerd.