VinuMundi ecologisch

De geschiedenis van de wijn bracht tot vandaag

Le Farnete Estate ligt in de stad Carmignano, in de buurt van Firenze. Het beslaat een oppervlakte van 100 hectare in de Carmignano docg en het is van Pierazzuoli Family sinds 1990.
De wijngaard van het landgoed Farnete strekt zich uit over 11 hectare en ligt ten zuiden/zuidoosten, wat met name is aangegeven voor het rijpen van de Sangiovese en de Cabernet Sauvignon.
Van deze wijngaarden die een leeftijd van 10 tot 40 jaar hebben, produceren de wijnen van het landgoed Le Farnete, Barco Reale DOC van Carmignano, Carmignano DOCG.

De kelders van Tenuta Le Farnete zijn gedeeltelijk ondergronds en uitgerust met een ruimte voor veroudering in hout, zowel barrique en tonneaux, met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid, en een ruimte voor vinificatie in roestvrijstalen tanks, laag en met een groot deel van voorzieningen temperatuurregeling en micro-oxygenatiesysteem. De verfijning in de fles vindt plaats in ruimtes met gecontroleerde temperatuur en in afwezigheid van licht, door de flessen in speciale roestvrijstalen containers te leggen. Vervolgens worden de flessen verpakt op het moment van bestellen, controleren en exclusief flessen met gebreken.

Carmignano is een van de minder bekende DOCG-wijnen gemaakt in de beroemde Toscaanse wijnstreek in Midden-Italië.

De oorsprong van de wijn kan worden teruggevoerd tot de 14e eeuw, toen in 1369 een document werd opgesteld waaruit bleek dat Carmignano vier keer zo duur was als elke andere wijn uit die tijd. In de vroege jaren 1700 vestigde de groothertog Cosimo III de ‘Medici het gebied van Carmignano als een kwekerij voor druivenrassen, waaronder het planten van internationaal gerenommeerde Cabernet Sauvignon geïmporteerd uit Frankrijk. Hij heeft ook een decreet uitgevaardigd dat de productienormen en de verkoop van de wijn controleert, gehandhaafd door de Congregazione di Vigilanza.

Carmignano is de enige DOCG van Italië die verplicht is Cabernet Sauvignon te gebruiken sinds de jaren 700 de Carmignano werd gemaakt met de blend Sangiovese en Cabernet Sauvignon.

100% Sangiovese

80% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon