VinuMundi ecologisch

In hun wijnen de nobele geest van Castel del Monte

Het nobele en intrigerende Castel del Monte is het ideale symbool om een van de meest uitzonderlijke wijnbouwgebieden van Apulië te identificeren, die zijn DOC-aanduiding in 1971 en DOCG in 2001 ontving.
Het gebied beslaat het gebied ten noorden van Bari dat van “Alta Murgia” afloopt in de richting van de Adriatische zee en zich splitst in twee gebieden die een expressief verschil in landschappen en in grondsoorten vertonen. Boven de 300 meter vanaf de zeespiegel heerst het hard kalksteenachtige rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden. In deze gebieden die worden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar getemperd door de zeebries worden de inheemse druivensoorten zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode wijn verbouwd.
Bombino Nero, Nero di Troia, Montepulciano en Aglianico zijn geflankeerd – vooral door onderzoek door Rivera-landbouwkundigen – door de internationale witte variëteiten chardonnay en sauvignon blanc, die nu zijn opgenomen in de DOC Castel del Monte-regelgeving.

Het land.

Murgia is een karstplateau van oude oorsprong dat de ruggengraat vormt van de centrale Apulië. n onregelmatig en bannerlandschap zonder grenzen en onderbrekingen, maar met het mysterieuze Castel del Monte dat als een schildwacht fungeert en een definitieve maatstaf vertegenwoordigt.
Het gebied beslaat het grondgebied ten noorden van Bari dat vanaf “Alta Murgia” afloopt naar de Adriatische zee, verdeeld in twee gebieden die een expressief verschil vertonen in landschappen en in grondsoorten. Boven 300 meter van de zeespiegel heerst het hard-kalkstenen rotsplateau van de Murgia, waar u de traditionele wijngaarden kunt vinden die zijn opgeleid tot spalliera bassa, of lage verticaal getrainde luifels die worden geteeld tussen weilanden en velden. Aan de andere kant bieden diepe en losse tufsteen-kalksteengronden tussen 180 en 300 meter een eindeloze reeks olijfbomen en wijngaarden. In deze gebieden gekenmerkt door een mediterraan klimaat, gekenmerkt door koele, regenachtige winters en hete en droge zomers, maar toch getemperd door de zeebries worden de inheemse druivensoorten geteeld, zoals de witte Pampanuto, Bombino Bianco, Fiano en Moscato Reale, en de rode Bombino Nero, Nero di Troia, Montepulciano en Aglianico, zijn geflankeerd – speciaal voor onderzoek gedaan door Rivera agronomen – door de internationale witte variëteiten chardonnay en sauvignon blanc, die nu zijn opgenomen in de DOC Castel del Monte regelgevende.